Marko Hautala

In English below

Marko Hautala on vaasalainen kauhukirjailija, joka on erikoistunut psykologiseen kauhuun. Hänen teoksiaan on käännetty kahdeksalle kielelle, muun muassa saksaksi, italiaksi ja englanniksi. Hautalaa on kuvailtu Suomen Stephen Kingiksi, jonka teokset ovat kananlihalle nostattavaa aavemaista, otteessaan pitävää kauhua.

Hautala oli vuonna 2021 ehdolla Shirley Jackson Awardin saajaksi. Hän on saanut Kalevi Jäntin palkinnon vuonna 2010 romaanista Käärinliinat ja Tiiliskivi-palkinnon romaanista Itsevalaisevat 2008. Lisäksi hän oli Nuori Aleksis -ehdokkaana vuonna 2013. Hautala on kansainvälisen Horror Writers Associationin täysjäsen.

Ennen vapaaksi kirjailijaksi siirtymistä Hautala ehti työskennellä monenlaisissa töissä, mm. opettajana, elokuvakääntäjänä ja hoitajana psykiatrisessa sairaalassa. Hautala on opiskellut englannin kieltä ja kirjallisuutta niin Suomessa kuin Englannissa.

Hautala kertoo kuuntelevansa kirjoittaessaan dark ambient -musiikkia tai klassista musiikkia. Muutamiksi suosikkikirjailijoikseen hän mainitsee Ramsey Campbellin, Thomas Ligottin, H. P. Lovecraftin ja Edgar Allan Poen. Hautala kertoo myös, että taustatyöstä hän tekee välttämättömän, mutta saa paremmin inspiraatiota kiertelemällä kiinnostavissa teokseen liittyvissä paikoissa, esimerkiksi raunioilla. Ylipäänsä hän hyödyntää omia kauhun kokemuksiaan inspiraation lähteenä, sillä jokaisen negatiivisen kokemuksen voi hyödyntää kirjoittaessaan. Hän tunnustaa itse pelkäävänsä pimeää.

Hautalan kotisivut: http://markohautala.fi/ 

Helmi Turunen: Kauhukirjallisuutta Tuskassa (11.7.2016)

Signeeraus sunnuntaina 10.7. klo 13:00 – Haamu Kustannus (2 krs A-salin edessä)

kirjailijakuva: Marko Hautala
kuva: Veikko Somerpuro

In English

Marko Hautala is a Finnish horror writer from Vaasa, specializing in psychological horror. His work has been translated into eight languages, including German, Italian and English.

Hautala has been described as the Stephen King of Finland for his haunting and gripping horror stories. In 2021, Hautala was nominated for the Shirley Jackson Award for his novelette, “Pale Toes” (“Varpaat”).

He is also a member of the international Horror Writers Association.