Medialle

Tiedotustilaisuus lehdistölle perjantaina 8.7. klo 10:30, Keskustakirjasto Oodin salissa Kuutio (2. kerros), Töölönlahdenkatu 4, Helsinki.

Finncon laskeutuu ensimmäistä kertaa Espooseen!

Kahden vuoden koronatauon jälkeen Suomen suurin scifitapahtuma palaa reaalimaailmaan. Finncon, tieteis- ja fantasiakirjallisuuden ystävien kohtaamispaikka, järjestetään 8.-10.7.2022 Espoossa, Aaltoyliopiston Kandidaattikeskuksessa Otaniemessä, metroaseman vieressä (Otakaari 1, 02150 Espoo).

Tämän vuoden Finnconin teema on toivo ja sinnikkyys. Samalla tapahtuma kunnioittaa pitkän linjan espoolaisen scifiharrastajan, kansanedustaja Jyrki Kasvin (1964–2021) muistoa.

Kunniavieraat

Kunniavieraiksi on kutsuttu kirjailija Magdalena Hai, kirjailija ja tutkija Malka Older (USA), coninjärjestäjä ja fandomaktiivi Marianna Leikomaa sekä kirjailija Marko Hautala.

Magdalena Hai on kirjoittanut useita lapsille ja nuorille suunnattuja fantasiaromaaneja. Hänen kirjansa Kurnivamahainen kissa voitti vuonna 2014 Tulenkantaja-palkinnon ja hänen teoksiaan on ollut ehdolla muun muassa Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandiapalkinnolle, Pohjoismaiden neuvoston lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnolle sekä Runeberg Junior -palkinnolle. Hai kirjoittaa myös lyhytproosaa aikuisille ja vaikuttaa Osuuskumma-kustannuksessa, joka julkaisee scifiä, fantasiaa ja kauhua sekä muuta spekulatiivista fiktiota. (https://magdalenahai.com)

Malka Older on kirjailija, tutkija ja avustustyöntekijä, joka on työskennellyt avustustehtävissä Sri Lankassa, Ugandassa, Darfurissa, Indonesiassa, Japanissa ja Malissa. Hänen romaaninsa Infomocracy ja sen jatko-osat Null State ja State Tectonics olivat ehdolla parhaan sarjan Hugo-palkinnon saajaksi vuonna 2019. Sarja kuvaa valtataistelua lähitulevaisuuden maailmassa, jossa kansallisvaltiot on korvattu 100 000 asukkaan mikrodemokratioilla. Older väitteli tohtoriksi vuonna 2019 Sciences Po -korkeakoulussa Pariisissa, aiheenaan organisaatioiden improvisaatio katastrofitilanteissa, esimerkkeinä hurrikaani Katrina ja Japanin tsunami vuonna 2011. (https://malkaolder.wordpress.com)

Marianna “Kisu” Leikomaa on pitkän linjan fandomaktiivi ja kirjallisuudenharrastaja, joka on toiminut muun muassa Suomen Tolkien-seuran puheenjohtajana ja ollut mukana järjestämässä useita coneja ja tapahtumia Suomessa muualla. Leikomaa oli keskeisessä roolissa järjestämässä Helsingin Worldconia vuonna 2017 ja toimi suurtapahtuman ohjelmavastaavana.

Marko Hautala on Suomen eturivin kauhukirjailija, psykologisen kauhun mestari, jota monesti kutsutaan Suomen Stephen Kingiksi. Hänen tunnetuimpiin teoksiinsa kuuluvat LeväluhtaKuokkamummo, ja Pimeän arkkitehti. Hautalan teoksia on käännetty kahdeksalle kielelle, muun muassa saksaksi, italiaksi ja englanniksi. Hautala on saanut sekä Kalevi Jäntin palkinnon että Tiiliskivi-palkinnon. (http://markohautala.fi)

Ohjelma

Finnconin ohjelmassa on perinteiseen tapaan keskusteluja, esitelmiä, juhlia, naamiaiset, taidenäyttely ja myyjäiset. Tapahtuman yhteydessä järjestetään myös akateeminen ohjelma, jossa käsitellään uusinta tieteis- ja fantasiakirjallisuuden tutkimusta. Tämän vuoden teemana on “hope and resilience”, eli “toivo ja sinnikkyys”.

Ohjelmaehdotusten haku käynnistetään lähiaikoina, samoin kuin vapaaehtoisten työntekijöiden ilmoittautuminen.

Järjestäjät ja yhteystiedot

Pääjärjestäjinä toimivat Sari Polvinen ja Emilia Uusitalo.

Huom! Tapahtuma järjestetään koronatilanteen ja voimassa olevien viranomaismääräysten salliessa.

Taustaa

Finncon on vapaaehtoisvoimin järjestettävä, vierailijoilleen maksuton tapahtuma, joka on vuosittain kiertänyt Suomea Helsingin, Jyväskylän, Tampereen, ja Turun välillä. Tämän vuoden Finncon on ensimmäinen, joka järjestetään Espoossa.

Edellinen fyysinen Finncon järjestettiin Jyväskylässä kesällä 2019. Vuoden 2020 Finncon oli määrä järjestää Tampereelle, mutta se muutettiin koronatilanteen takia virtuaalitapahtumaksi.