Espoon ensimmäinen Finncon ylitti järjestäjien odotukset!

/

Viime viikonloppuna 8.–10.7. järjestettiin ensimmäinen Espoon Finncon. Paikalle saapui viikonlopun aikana noin 5 000 kävijää. Tapahtumassa oli kaikenikäisiä vieraita ja varsinkin lauantaina moni oli pukeutunut cosplay-asuihin. Erityisesti nuorten osallistujien määrä ilahdutti järjestäjiä. Tänä vuonna tapahtuman teema oli toivo ja sitä tarvittiin myös tapahtuman järjestämisessä.

“Kandidaattikeskus ja Espoo ovat meille uusi ympäristö ja parin vuoden tauon jälkeen oli vaikea ennustaa, miten paljon kävijöitä paikalle saapuu ja miten tila toimii. Mitään suurempia ongelmia ei onneksi ilmennyt. Muutamat viime hetken sairastumiset teettivät työtä, mutta suomalaisen fandomin yhteishenki on aivan uskomaton ja aina löytyi joku, joka riensi pelastamaan tilanteen”, kiittelevät kokonaan vapaaehtoisvoimin pyörivän tapahtuman pääjärjestäjät Sari Polvinen ja Emilia Uusitalo.

Atorox-palkinnon kärkisijoille sijoittuneita. Kuvassa Jussi Katajala (vasemmalla), Emmi Itäranta (keskellä) sekä Reetta Vuokko-Syrjänen (oikealla). Kuva: Ami Surakka.

Viikonlopun aikana Finnconissa nähtiin luentoja, paneelikeskusteluja ja haastatteluja monista tieteis-, fantasia- ja kauhukulttuuriin liittyvistä aiheista. Tapahtuman rinnalla pyöri koko viikonlopun ajan akateeminen konferenssi, jossa käsiteltiin samoja aihepiirejä. Tapahtuman pääpäivä lauantai huipentui naamiaiskilpailuun, Another Castle -kuoron esitykseen ja Nörttikulttuurivisan liveshow’hun. Sunnuntaina Finnconissa jaettiin monia alan palkintoja: Helsingin Science Fiction Seuran Tähtifantasia-palkinto edellisen vuoden parhaalle suomeksi ilmestyneelle fantasiakirjalle, Turun Science Fiction Seuran Atorox-palkinto edellisen vuoden parhaalle kotimaiselle tieteis- tai fantasianovellille novellille sekä Suomen science fiction- ja fantasiatutkimuksen seura Finfarin gradupalkinto ansiokkaimmalle spekulatiivisen fiktion tutkimusta edistävälle pro gradu -tutkielmalle.

“Tämän vuoden ohjelma keräsi paljon kiitoksia. Saimme paljon hyviä ohjelmaehdotuksia ja fandomin jäsenet – niin kirjailijat kuin muut asiantuntijat – lähtivät innokkaasti mukaan toteuttamaan ideoita. Kunniavieraamme Magdalena Hai, Marko Hautala, Marianna “Kisu” Leikomaa ja Malka Older kiinnostivat kävijöitä ja kunniavieraillemme tuttuun tapaan keskustelivat yleisön kanssa myös ohjelmasalien ulkopuolella”, kertovat tapahtuman ohjelmasta vastanneet Sini Neuvonen ja Hannele Parviala.

Myyntipöydissä oli tuoreiden julkaisujen lisäksi myös spekulatiivisen kirjallisuuden klassikoista. Kuva: Ami Surakka.

Ohjelman lisäksi toinen Finnconin keskeinen elementti on myyntialue. Tänä vuonna paikalle saapui paljon sekä yrityksiä että käsityöläisiä, joten kävijöille oli tarjolla monenlaisia tuotteita kirjoista ja keräilyesineistä koruihin ja taiteeseen. Myyntialue oli sijoitettu tapahtuman aulatiloihin ja tunnelma myyntipöytien lomassa oli iloinen ja innostunut. 

Viikonlopun perusteella voitanee todeta, että Kandidaattikeskus kohteli fandomia hyvin. Väkimäärästä huolimatta tiloihin mahduttiin hyvin eikä jonojakaan päässyt pahemmin syntymään. “En pitäisi lainkaan mahdottomana, että palaisimme tänne taas, kun on seuraavan kerran pääkaupunkiseudun vuoro järjestää Finncon. Opimme tällä kertaa paljon ja pistämme ideat muistiin seuraavaa kertaa varten”, pääjärjestäjä Emilia Uusitalo toteaa.

Vuonna 2023 Finncon järjestetään Tampereella. Nähdään siellä!